Het activiteitenprogramma
Taalles
Drie keer per week volgen de vrouwen in het Wereldvrouwenhuis taalles. Deze taalles wordt gegeven door vrijwilligers. De spreek- en taalvaardigheid van de vrouwen loopt sterk uiteen. Sommige vrouwen kunnen zich redelijk redden met Nederlands, voor anderen is de Nederlandse taal helemaal nieuw. We gebruiken verschillende methodes in de taalles, zoals Spreektaal, Klare taal en de Delftse methode. Daarnaast zetten we ook andere middelen in zoals digitale oefeningen, taalspelletjes, liedjes met gitaarbegeleiding, gezelschapsspelletjes en verschillende soorten tijdschriften. Ook worden boeken geleend bij de bibliotheek en gaan vrouwen af en toe naar het Taalcafé van de bibliotheek.
Een dag naar het Afrikamuseum
We bezoeken het Afrikamuseum. In de ochtend kijken we naar de tentoonstelling 'Inspirerend Afrika' met veel informatie over het heden en verleden van Afrika. Informatie over migratie, over verhalen van Afrikanen in Nederland, over politieke veranderaars, maar ook over muziek en over het maken van wax patronen. Daarna passen we diverse outfits en maken mooie foto's. Na een heerlijke lunch is het buitenmuseum aan de beurt. Absoluut hoogtepunt is het Ghanese dorp. Ook de Afghaanse vrouw in ons gezelschap herkent hier veel. Een dag is te kort om alles te bekijken. Maar het is erg gezellig en interessant.
Dit soort uitstapjes zijn geen wekelijks terugkerende activiteit. Maar af en toe proberen we iets leuks te organiseren.
Fietsles
Voor vrouwen die niet kunnen fietsen is er de mogelijkheid om fietsles te krijgen bij het Wereldvrouwenhuis.
Dat gebeurt stapsgewijs: eerst met een loopfiets zonder trappers, dan op een kleine/lage fiets en vervolgens op een gewone fiets.
Heel belangrijk zijn ook de theoretische fietslessen. Niet alle vrouwen zijn bekend met de fiets- en verkeersregels in Nederland. Het is erg belangrijk dat alle vrouwen deze regels goed onder de knie hebben alvorens zij echt het verkeer ingaan. Een vrijwilliger zorgt dat de vrouwen deze regels leren. Daarbij gebruiken we ook (soms zelfgemaakt) materiaal om de regels inzichtelijk te maken.
We zijn heel blij met een bijzonder betrokken fietsenmaker in de buurt die ons steeds weer helpt met kleine en grotere reparaties en met de aanschaf van accessoires (zadels, sloten e.d.).
Creatieve workshops
Een of twee keer per week staat er een creatieve activiteit op het programma. De invulling hiervan is erg gevarieerd. Een greep uit de activiteiten: breien en haken (leren), tasjes bedrukken, tekenen en schilderen, t-shirts bedrukken, kerstkaarten maken, tegelmozaïek maken, boetseren en creatief spel. Naailes behoort ook tot de mogelijkheden.
Gezondheidsvoorlichting
Elke week wordt er gezondheidsvoorlichting gegeven door een gepensioneerd huisarts en een verpleegkundige. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over hoe je de dokter vertelt wat je klachten zijn; over wat gezonde voeding is; hoe de Nederlandse gezondheidszorg in elkaar zit; omgaan met stress. Ook wordt aandacht besteed aan medicijngebruik, ontspanningsoefeningen, COVID-19, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen.